Astăzi am avut deosebita plăcere de a viziona un meci de tenis, din tribuna arenelor BNR. Deşi mă aşteptam ca acolo să fie lume cu bun simţ şi educaţie, am asistat la exteriorizarea unui comportament de mahala, din partea unor oameni care la prima vedere păreau bine crescuţi.
Haideţi să recapitulăm câteva reguli de bun simţ, atunci când vizionezi un eveniment sportiv, alături de alte câteva sute de persoane :
În primul rând, nu uita că acolo nu eşti singur! Nu te poţi purta ca şi când ai fi acasă, în faţa televizorului. Berea în mână şi seminţele sparte între dinţi îşi au locul la tine acasă, nu în public. Există, ca şi tine, oameni care au plătit biletul, şi vor fi deranjaţi de zgomotele şi mizeria făcute.
În al doilea rând, pe biletul de intrare găseşti scrise exact rândul şi locul care îţi sunt atribuite. Dacă nu eşti familiarizat cu numerotarea scaunelor/lojelor/rândurilor, întreabă politicos pe cineva, sigur vei primi indicaţii. Nu te aşeza pe locul altora, urmând ca atunci când acei oameni vin să îşi ocupe locurile, să te cerţi cu ei pentru că nu ai avut chef să le cauţi pe ale tale!
În al treilea rând, respectă-i pe jucători, şi nu le striga “sfaturi” de la tine din ogradă. Ei ştiu mai bine cum să joace, sigur s-au antrenat îndelung pentru meciul respectiv împreună cu un antrenor, şi nu au nevoie de indicaţiile tale preţioase, mai ales în momente în care le-ai putea tulbura concentrarea.
În al patrulea rând, păstrează-ţi aplauzele pentru un punct decisiv (în cazul în care te duci la un meci de tenis), nu pentru fiecare punct, fiecare servă sau fiecare mică pauză în care tu consideri că eroul tău merită o încurajare. Astfel se strică fluiditatea jocului, atleţii trebuie să reintre în atmosfera de concentrare pe care ai întrerupt-o, sau mai rău, să aştepte ca publicul să termine aplauzele. Nu spun să te abţii de la aplauze un meci întreg, însă e bine să calculezi momentul acestora, astfel încât să fie bine venite, şi să nu deranjeze pe nimeni. În plus: nu fluiera! (mai greu va fi în cazul unui meci de fotbal, dar cu puţin efort, te poţi abţine chiar şi acolo)
Nu arunca gunoaiele pe jos, lasă în urma ta la fel de curat cum ai găsit. Deşi atunci când se află în aer liber scaunele sunt murdare, nu aruna pe jos şerveţelul cu care le-ai şters! Nici sticla de apă după ce ai golit-o, nici ambalajul de la îngheţată! Nu-ţi lăsa nici copilul să facă aceste lucruri. Sunt coşuri de gunoi la tot pasul, trebuie numai să rezişti câteva minute sau câţiva metri până la cel mai apropiat.
Dacă sportivul tău preferat a câştigat, nu îl fluiera pe celălalt, nu îl scuipa, nu îi adresa cuvinte jignitoare. Trebuie să arătăm că nu suntem lipsiţi de tact şi mai ales de cei 7 ani de acasă, oriunde ne-am afla.
În concluzie, la meciul de astăzi am fost deranjată de oameni care în jurul meu făceau lucrurile pe care vi le-am descris mai sus. Şi trebuie să va spun că a fost dizgraţios, mai ales că mă aflam la o competiţie de talie internaţională, şi aceeaşi părere sunt sigură că şi-au făcut-o şi străinii despre majoritatea poporului român. Ce păcat!
Să nu se înţeleagă ca am scris acest articol (numai) pentru femei, dat fiind faptul că susţin sloganul “Fii o lady!”. Dacă vedeţi un om al cărui comportament este de prost gust, atrageţi-i atenţia că ceilalţi sunt deranjaţi de manifestările lui ostentative, şi data viitoare (poate, sper) se va gândi de două ori înainte să facă anumite gesturi.
Pe voi ce anume v-a deranjat ultima dată când aţi vizionat o competiţie sportivă? Aţi reuşit să “remediati” situaţia neplăcută?
Tag-uri: 7 ani de acasa, aplauze, bilet de intrare, bun simt, comportament, educatie, Fii o lady!, fileu, fluiera, meci, mizerie, needucat, politicos, respect, romania, set, sportiv, stil, tenis, teren