Halloween sau “ziua tuturor sfinţilor” este o sărbătoare cu rădăcini celtice dar şi creştine, care a început să atragă din ce în ce mai mulţi simpatizanţi români, deşi nu face parte din tradiţiile noastre. Mulţi români nu sunt de acord cu sărbătorirea acestei zile de 31 octombrie în stil Halloween, însă o mare parte a poporului nostru a acceptat această sărbătoare “împrumutată”, considerând-o un prilej pentru o petrecere mai neobişnuită, un fel de “bal mascat”.
Halloween-ul îşi are originile în tradiţiile civilizaţiei celtice, care celebra la sfârşitul lunii octombrie încheierea verii printr-o sărbătoare numită Samhain. Celţii credeau că în această perioadă, graniţa între lumea reală şi lumea spiritelor este foarte subţire, spiritele putând să treacă în lumea vie reîncarnându-se în animale, adeseori în pisici negre. Oamenii credeau că pot evita fantomele dacă pleacă de acasă în noaptea Halloween-ului. În plus, se costumau în personaje negative pentru ca spiritele să nu îi recunoască, şi să îi lase în pace, crezând că şi ei sunt la rândul lor fantome.
Focurile de tabără erau un mod de a sărbători Samhain-ul, celţii le aprindeau în vârfuri de deal pentru a alunga spiritele rele, dar şi pentru că sărbătoreau venirea iernii şi sacrificau animale pentru a avea provizii în anotimpul rece.
Care sunt cele mai cunoscute tradiţii şi simboluri legate de Halloween?
Jack-o’-Lantern: este vorba despre clasicul dovleac scobit şi decupat astfel încât să aibă o faţă de sperietoare. Înăuntru se aşază o lumânare, pentru ca lumina să iasă prin orificiile sculptate. Iniţial, s-a folosit un nap, însă dovleacul este o legumă mai comună şi mai uşor de folosit.Folclorul irlandez explică legenda lui “Jack the Lantern” astfel: Jack era un irlandez care a păcălit Diavolul să se urce într-un măr, şi apoi a crestat în trunchiul copacului semnul crucii, blocându-l între crengi. Atunci când a murit, Jack nu s-a putut duce în Rai din cauza zgârceniei şi răutăţii sale, şi nici în Iad, pentru că Diavolul şi-a amintit de întâmplarea cu mărul. Aşa că a rămas pe Pământ. Diavolului i s-a făcut milă de el, şi i-a dat o bucată de cărbune pentru a-şi lumina calea, iar Jack a pus cărbunele aprins într-un nap scobit pe dinăuntru, pentru ca lumina să reziste cât mai mult.
Merele: sunt asociate cu zeităţi feminine, nemurire, înviere. Dacă sunt tăiate transversal, atunci seminţele formează o pentagramă (stea cu 5 colţuri), un simbol ocult cu multe interpretări. Merele erau prezente în multe jocuri de Halloween: cel mai practicat este acela de a prinde cu dinţii un măr legat cu o sfoară, sau care pluteşte într-o galeată cu apă; se credea că primul care reuşeşte să muşte mărul se va căsători cel mai repede. O superstiţie legată de măr era că la cojirea lui, se spunea că cel care obţine coaja cea mai lungă va trăi cel mai mult.
Colindatul: este un obicei creştin, care se bazează pe faptul că la sfârşitul lunii octombrie/începutul lui noiembrie, atunci când se sărbătorea Ziua Tuturor Sfinţilor, creştinii mergeau din casă în casă şi cereau mâncare în schimbul rugăciunilor pentru rudele decedate ale locatarilor.
Cum se sărbătoreşte Halloween-ul în România?
Halloweenul este considerata de mulţi români o sărbătoare comercială, aşa că veţi întâlni aproape în orice oraş cluburi sau discoteci care găzduiesc o seară cu costumaţii, pe 31 octombrie.
La grădiniţe/şcoli se practică fabricarea de costume, diverse decoraţiuni şi sculptarea dovlecilor pentru a face felinare.
Cinematografele au programe speciale pentru Halloween, care includ filme horror.
Nu se merge la colindat după dulciuri, aşa cum se practică în America.
Aşa cum s-a întâmplat cu multe obiceiuri, va mai dura o vreme până când va fi acceptat/tolerat de către români.Nu trebuie să uităm că fiecare are dreptul la o opinie şi toţi suntem liberi să facem ce ne place, atâta vreme cât nu îi deranjează pe ceilalţi. Aşa că vă urez Halloween fericit, în cazul în care îl sărbătoriţi!
Tag-uri: 31 octombrie, costume, desene, despre halloween, dovleac, dovleci, fatome, foc de tabara, Halloween, horror, jack, jocuri de halloween, lantern, masti, mere, pisica neagra, Samhain, spirite, traditii, ziua tuturor sfintilor