Care este mai bun pentru inima mea?
Margarina se pare ca “bate” untul atunci cand este vorba de sanatatea inimii.
Margarina este fabricata din uleiuri vegetale, deci nu contine colesterol. De asemenea, margarina are mai multe “grasimi bune” (polinesaturate si mononesaturate) decat untul. Aceste tipuri de grasime reduc colesterolul atunci cand sunt asimilate in locul grasimilor rele.
Untul, pe de alta parte, este produs din grasime de animale, deci contine colesterol si un nivel ridicat de grasimi saturate.
Insa nu toate tipurile de margarina sunt la fel: unele pot fi mai daunatoare decat untul. Multe din tipurile de margarina sunt produse printr-un procedeu numit hidrogenare, iar din aceasta tranzitie rezulta grasimi nesanatoase. In general, cu cat margarina este mai solida, cu atat contine mai multe grasimi daunatoare. De aceea, margarina la cutie contine mai multa grasime rea decat cea la tub. La fel ca si grasimile saturate, grasimile “trans” cresc nivelul colesterolului in sange, si o data cu acesta, si riscul bolilor de inima. In plus, grasimile “trans” pot reduce nivelul grasimilor “bune”.
Atunci cand cumparati margarina, alegeti-o pe cea cu cel mai mic procent de grasimi “trans”. Producatorii sunt obligati sa afiseze pe ambalaj toate tipurile de grasime continute de produs, cat si cantitatea acestora.
Cu toate acestea, daca gustul de margarina nu este pe placul tau si nu vrei sa renunti complet la unt, inlocuieste-l cu crema de unt, unt light sau cu numar redus de calorii. De asemenea exista unt tartinabil care contine si grasimi vegetale.
Cel mai important este sa nu mancati cantitati mari din aceste produse: putin este de ajuns, cat sa dea gust mancarii.
Tag-uri: colesterol, crema de unt, grasimi, hidrogenare, light, margarina, margarina vs unt, nesanatos, unt, unt vs margarina