Mărţişorul este una din vechile tradiţii româneşti care vesteşte sosirea primăverii. Simbolistica acestui obicei este bineînţeles lupta dintre bine şi rău, dintre întuneric şi lumină, dintre primăvară şi iarnă.
Tradiţia mărţişorului a început în urmă cu sute de ani, când, de 1 martie, copiii primeau un bănuţ de aur sau argint pus pe o sfoară împletită dintr-un fir roşu şi unul alb. Moneda era legată la mâna stângă şi ţinută până la prima lună plină. Atunci fetele îşi cumpărau cu bănuţul caş sau brânză (ca să aibă pielea de culoarea caşului) şi vin (ca să fie îmbujorate în obraji, întocmai cum e vinul). Sforicica împletită era agăţată de un pom înflorit.
Tradiţiile s-au mai schimbat între timp, iar mărţişorul a avut diverse forme: de la bănuţi, la pietricele colorate înşirate pe o aţă, şi până la flori.
Şnurul format dintr-un fir roşu răsucit cu unul alb era privit ca o amuletă, menită să aducă noroc şi fericire celui care o poartă. Roşul semnifică dragostea, iar albul sănătatea şi puritatea.
Mărţişoarele se mai poartă şi acum, la piept, pentru a se îndeplini dorinţele din inima noastră. Deşi obiceiul este ca fetele să primească mărtişoare în dimineaţa zilei de 1 martie, în Moldova băieţii sunt cei care primesc şi poartă mărtişoare.
După 12 zile de purtat mărţişorul la piept sau la mâna stângă sfoara acestuia se leagă ramura unui copac înflorit.
Dacă vreţi să oferiţi un mărţişor deosebit, căutaţi-l! Nu alegeţi primul mărţişor care vă iese în cale! Arătaţi că v-aţi gândit la persoana respectivă, şi încercaţi să faceţi un cadou personalizat. Dacă nu aveţi idei, nu luaţi obiectele kitschoase prezente la toate tarabele. Puteţi alege un pandantiv din argint, un coşar (reprezintă bunăstare), un trifoi (noroc) sau un ghiocel (gingăşie).
Vă doresc o primăvară călduroasă şi plăcută!
Tag-uri: 1 martie, alb, banut, cadou, cadou de martisor, cosar, femei, fete, la ce mana se leaga martisorul, Martisor, martisor traditional, pom inflorit, rosu, sforicica martisor, snur, snur martisor, traditie, trifoi